Kako uspeti s prodajo izdelkov in storitev preko interneta

 • Trženje preko spleta trenutno predstavlja enega od najboljših načinov za prodajo izdelka ali storitve. Ker pa je konkurenca na tem področju zelo huda, morate uspeh vašega podjetja ustrezno načrtovati. Pri tem vam lahko pomagajo spodnji nasveti:

  1. Kaj iščejo vaše morebitne bodoče stranke? Katere so ključne besede, ki opisujejo izdelek ali storitev, ki ju boste prodajali? Ali je vaša panoga zelo iskana na spletu? In ne pozabite na konkurenco, s katero se boste morali spopasti.

   

  2. Če se odločite za prodajo preko spleta, morata vašo spletno stran narediti prijazno za uporabnika. Njeno vidnost boste še povečali, če se boste odločili za njeno oglaševanje na številnih obstoječih straneh. Ostanite vpisani v najbolj popularne slovenske ali tuje spletne strani kot so bolha, eBay itd.

   

  3. Vašo spletno stran vpišite v vse popularne iskalnike, kot so najdi.si, Google ali Yahoo.

   

  4. Fotografije ali podobe lahko pritegnejo vaše morebitne bodoče stranke h kliku na vaš oglas ali jih zadržijo na vaši spletni strani. Uporabite profesionalno obdelane fotografije vaših izdelkov v visoki ločljivosti. Poskrbite, da bo vaša spletna stran brez vsebinskih ali slovničnih napak.

   

  5. Podrobno opišite vaš izdelek ali storitev. Brez razlage obiskovalci vaše spletne strani morebiti ne bodo razumeli namena vašega izdelka ali storitve. Ne skoparite s podrobnostmi. Izdelajte informativno spletno stran, ki našteje vse prednosti vašega izdelka in zagotovite, da bo njegov nakup kar se da enostaven. Prav tako opišite kakovost vaših izdelkov ali storitev. Ustrezno trženje je ključ do uspeha. Če imate zelo dobro spletno stran, ki je ne znate tržiti, ne boste od njenega videza ali vsebine zaslužili prav nič.

   

  6. Pokažite koliko vam stranke pomenijo tako, da ste na voljo vedno, ko želijo izvedeti več o vaših izdelkih ali storitvah. Tako boste strankam dali občutek, da ne želite le njihovega denarja ampak ponujate celovito storitev.

   

  7. Če boste prodajali izdelek, ki ga ni enostavno poslati po pošti, oglašujte na lokalnih spletnih straneh.

   

  8. Če je vaše podjetje majhno in ne morete ali želite ustvariti svoje lastne spletne trgovine, vključno z varnim certifikatom za strežnik, lahko morebiti uporabite storitve zunanjih ponudnikov. Njihove provizije so nizke in se gibljejo med 7 in 15 % zaračunanega zneska. Nekateri ponudniki takih storitev so DigyBuy, iBill in clickbank.

   

  9. Najbolje je začeti s »trženjem« na popularnih spletnih iskalnikih. Uporabite oglaševanje plačano na klik in optimizirajte vašo spletno stran tako, da bo prikazana na vrhu brezplačnih spletnih strani. Taka promocija vašega izdelka ne zahteva veliko denarja.

   

  10. Poskusite pridobiti e-poštne naslove oseb, ki se zanimajo za vašo ponudbo. Najboljši način je nudenje prijave na brezplačno e-poštno listo, preko katere boste pošiljali vaše glasilo. Na tak način boste lahko sporočali bistvene informacije o vašem izdelku.

   

  11. Vašo politiko zasebnosti prikazujte na vidnih mestih – tako boste pridobili zaupanje strank. Prav tako naj bodo na vidnih mestih kontaktni naslovi.

   

  Če boste upoštevali zgornje nasvete, imate mnogo več možnosti za uspeh. Prav tako nenehno spremljajte nova marketinška orodja, s katerimi lahko promovirate vaš izdelek ali storitev na spletu. Prodaja izdelkov preko spleta ni jedrska fizika. Vse kar potrebujete, so dobri triki in nasveti.